Tilbake

Louis Moe og H. C. Andersen

En rekke av store kunstnere, danske og andre, har gjennom tidene illustrert bøker av danskenes store forfatter Hans Christian Andersen, ikke minst fordi H.C.Andersen slo gjennom i en tid da mulighetene åpnet seg for alvor til å trykke illustrerte bøker i store opplag. H.C.Andersen var den store eventyrforteller, og offentliggjorde i sin levetid 156 eventyr.  Senere er 18 andre eventyr dukket opp.  I tillegg kommer 14 romaner og noveller, ca 50 dramatiske historier, et dusin reiseskildringer, omkring 800 dikt og et vell av biografiske arbeider som eksempelvis brev og tegninger.

De to store danske illustratører i H.C.Andersens samtid var Vilhelm Pedersen (1820-1859) og Lorenz Frølich (1820-1908), og deres eventyrillustrasjoner kommer i nye opplag den dag i dag.

Louis Moe illustrerer den store tobindsutgave som utkommer på Christian Erichsens Forlag i 1926.  Louis Moe innfører sine norske troll og uhyrer også i H.C.Andersens fortellerverden.

I anledning av 200-året for H.C.Andersens fødsel utgav Post Danmark den 2. mars 2005 fire frimerker med H.C.Andersen - motiver.  Frimerket med verdien kr 6,50 har mottoet "Den skrivende H.C.Andersen".

 

                                                                               

 

På frimerket sees et utsnitt av første side i manuskriptet til selvbiografien "Mit Livs Eventyr", samt Louis Moe's tegning av Den grimme elling.

Frimerket er designet av grafikerne Mette og Eric Mourier og trykkes i en kombinasjon av stålstikk og offset. Gravyren til stålstikkdelen et utført av gravøren Lars Sjøblom.

De øvrige merkene i serien er: 

    4,50 kr - Portrett av H.C.Andersen, etter foto av hans vertinne Thora Hallager sist i 1860-årene

    5,50 kr - Den kunstneriske H.C.Andersen, illustrert med en saks og et av hans mange papirklipp.

    7,50 kr - Den reisende H.C.Andersen.  Frimerket viser H.C.Andersens marrokanske reisestøvler og et utsnitt av hans skisse av Villa Borghese i *Roma, hvor han feiret jul i 1833.

En nærmere presentasjon av de øvrige merkene i serien finner du her.

 

Tilbake